Почетна Вијести Учешће представника Центра за подршку студентима с инвалидитетом УИС на Виртуалном сајму у организацији NEO и EACEA

Учешће представника Центра за подршку студентима с инвалидитетом УИС на Виртуалном сајму у организацији NEO и EACEA

Представници Центра за подршку студентима с инвалидитетом  Универзитета у  Источном Сарајеву  (проф. др Биљана Сладоје Бошњак, доц. др Ранка Перућица и мср Соња Каурин) учествовали су на дводневном Виртуалном сајму, који се одржао од  26. 10. до 27. 10. 2021. године. Виртуални сајам  организовали су Ерасмус+ национални уреди (NEO) уз подршку Европске извршне агенције за образовање и културу (EACEA). Циљ је био приказати најбоље резултате и инспиративне праксе, које произлазе из Пројеката Изградње капацитета у високом образовању (CBHE). Центар за подршку студентима с инвалидитетом Универзитета у Источном Сарајеву и Уред за подршку студентима Универзитета у Сарајеву позвани су 2.8.2021. године: „Congratulations! We are happy to inform you that your CBHE project has been selected to present its achieved results in the CBHE Virtual Fair”, да представе резултате пројекта Транзиција студената с инвалидитетом од факултета до тржишта рада у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори (Trans2Work).

Виртуални сајам  одржан је online преко платформе Airmeet, а представљено је око 100 пројеката с оствареним резултатима у широј регији. Разноликост аудиторијума осигурана је кроз учешће програмских партнера из различитих подручја.  Скупу су, тако, присуствовали универзитетски наставници и сарадници, менаџмент универзитета, студенти, креатори националних политика, особље ЕУ и друге заинтересоване стране. Виртуални сајам се реализовао кроз пленарне сесије, паралелне радионице те ограничен број интерактивних обука за мале групе.  

Пројекат Trans2Work реализован је у периоду од октобра 2015. до октобра 2018. године уз учешће конзорција, којег су чиниле 23 партнерске организације (универзитети, послодавци, заводи за запошљавање, невладине организације које подржавају особе с инвалидитетом). Главни циљ Пројекта био је унаприједити квалитет транзиције студената с инвалидитетом од високошколског образовања до тржишта рада. На Виртуалном сајму представљени су исходи Пројекта, а најзначајнији од њих су:  оснивање Центра за подршку студентима с инвалидитетом (https://youtu.be/M3DGh5PX3MI), материјали за учење у виду књига и брошура те семинари за е-учење, који укључују и знаковни језик. Презентација резултата Пројекта је изазвала позитивне реакције учесника, а сам простор виртуалног сусрета  отворио је ефикасне могућности умрежавања као што су размјена пројектних идеја и проналажење партнера с обзиром на надолазеће CBHE позиве у оквиру Ерасмус+ програма.

Објави: