Почетна Вијести Прво предавање у Центру за отворено образовање на руском језику

Прво предавање у Центру за отворено образовање на руском језику

Објављено: 16.6.2023.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић отворила је данас прво предавање у новоотвореном Центру за отворено образовање на руском језику и изучавање руског језика.Предавање је одржао професор овог центра Иља Тјапков на  тему „Књижевна гостионица – Свјетло Јасне Пољане – у гостима код Лава Толстоја“.

Министар Жељка Стојичић, обраћајући се присутнима, честитала је  руководствима два универзитета – Универзитету у Источном Сарајеву и Тулском државном педагошком универзитету „Лав Н.Толстој“, као и Амбасади Руске Федерације у БиХ, на отварању овог Центра и пожељела им успјешан рад у годинама пред нама.

„Сигурна сам да ће отварање Центра за отворено образовање на руском језику и изучавање руског језика донијети потпуно нови квалитет када је ријеч о јачању културне, научне и образовне сарадње између Републике Српске и Руске Федерације“, рекла је министар Жељка Стојичић.

Навела је да ученици у Републици Српској изучавају руски језик у 52 основне школе и 39 средњих школа широм Републике, као и да се очекује да ће најављена сарадња Центра са основним и средњим школама, као и универзитетима у Републици Српској продубити заинтересованост ученика и студената за изучавањем руског језика и културе.

 Нагласила је и значајну сарадњу коју Република Српска има са Руском Федерацијом  у области културе и изразила увјерење да ће сарадња са Руском Федерацијом у области образовања и културе бити настављена и у наредном приоду.


Овом приликом, министар Жељка Стојичић разговарала је и са деканом Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драгом Мастиловићем, те руководством Тулског државног педагошког универзитета „Лав Н.Толстој“.

https://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpk/media/vijesti/Pages/ruski-centar-zeljka-stojicic.aspx

Објави: