Почетна Вијести Промоција књиге „Аматерски филм у Бањалуци”

Промоција књиге „Аматерски филм у Бањалуци”

Књига „Аматерски филм у Бањалуци” аутора Горана Бараћа, која је писани споменик свим кино-аматерима из града на обалама Врбаса и њиховим покретним сликама, представљена је синоћ, 2. 12, на Филозофском факултету у Палама.

Бараћ је рекао да је на књизи радио 15 година како би склопио причу о историји аматерског филма у Бањалуци од 1937. до 1990. године, када је кино-аматерски покрет свуда на простору бивше Југославије и престао да постоји.

Према његовим ријечима, једино су бањалучки кино-аматери прије и за вријеме Другог свјетског рата снимали своје филмове, односно користили своје камере за снимање неких важних догађаја које су се у то вријеме дешавали.

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић задовољан је што је објављена једна оваква књига и истакао да је аматерски филм доживио процват прије и за вријеме Другог свјетског рата.

Професор театрологије и драматург на Филозофском факултету у Источном Сарајеву, проф. др Раде Симовић, истакао је да аутор у књизи потенцира монографију непрофесионалног филма.

Књига је промовисана у организацији Кинотеке Републике Српске, у издању Удружење Архивских радника Републике Српске, Архива Републике Српске и Кинотеке Српске.

 Извор: РТРС

Фото: РТВИС 

Објави: