Почетна Вијести Отворена изложба о страдању Срба у Краљеву 1941. године

Отворена изложба о страдању Срба у Краљеву 1941. године

Изложба Народног музеја Краљева „Култура сјећања – Ко не памти изнова преживљава“, о страдању Срба у Краљеву октобра 1941. године, отворена је данас у Средњошколском центру на Палама, у оквиру сарадње са Филозофским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву.

Коаутор изложбе Мирјана Савић из Народног музеја Краљево навела је да је изложба посвећена једном од најтрагичнијих догађаја током Другог свјетског рата – масовном стријељању талаца у Краљеву у октобру 1941. године у коме је страдало 2.198 становника Краљева и околних мјеста.

Декан Филозофског факултета Универзитета у  Источном Сарајеву, проф. др  Драга Мастиловић, рекао је да је онај народ који заборави своју историју дужан да је понавља. „Сви знамо да је наша историја, барем у 20. вијеку, тако трагична, па је боље да је научимо него да је понављамо“, истакао је Мастиловић.

Он је додао да је добро што се изложба одржава у Средњошколском центру, јер од омладине треба да крене брига за културом памћења, а српски народ је познат „по проблемима када је у питању култура памћења“.

– Два су разлога тих проблема. Једно је велико незнање о прошлости, а друго међусобно непознавање разних српских народа који живи у разним крајевима српског етничког простора. Са овим заједничким пројектом, који је један у низу, превазилазимо те проблеме – оцијенио је Мастиловић.

Мастиловић је навео да је, осим Срба из Краљева, страдало и доста Срба из БиХ, те да непријатељи српског народа не питају одакле је Србин, они га убијају исто.

Према његовим ријечима, зато треба упознати младе са страдањима, јер није довољно само знати шта се дешавало на локалном нивоу, битно је знати какви су то историјски процеси пратили српски народ, али и упознати их са страдањима и стратиштима.

Изложба ће трајати до 12. децембра. 

Објави: