Почетна Вијести Одржана комеморација академику Максимовићу

Одржана комеморација академику Максимовићу

Комеморација првом ректору Универзитета у Источном Сарајеву академику Војиславу Максимовићу, који је преминуо у Београду у 89. години, одржана је данас у  Градском позоришту Фоча.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић на комеморацији је рекао да је академик Војислав Максимовић један од највећих интелектуалаца у новијој историји српског народа, те да је оставио неизбрисив траг у научном и културном стваралаштву Републике Српске.

Академик Максимовић био је иницијатор оснивања Универзитета у Источном Сарајеву и његов први ректор, од 1992. до 2000. године.

„За кратко вријеме, у тешким условима живота и рада и са малим бројем наставника, а уз помоћ општинских органа и највиших власти Српске Републике, успио је да утемељи тринаест факултета и три академије, који су смјештени у више градова Српске.  Заједно са академиком Славком Леовцем заслужан је за оснивање Одсјека за општу књижевност и библиотекарство на Филозофском факултету Пале. На том Одсјеку, на сва три циклуса студија, радио је до одласка у пензију“ истакао је ректор Кулић.

Са навршеним пуним радним стажом, пензионисан је у октобру 2003. године. Сенат Универзитета у Источном Сарајеву изабрао га је 2009. за свог првог професора–емеритуса. У оквиру магистарских и мастер студија на Филозофском факултету Пале наставио је као професор–емеритус да предаје Теорију, методе и технику научноистраживачког рада све до академске 2016/2017. године.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске др Жељко Будимир рекао је да је академик и сенатор Максимовић доказ да је идеја најмоћнија и најважнија у политици, у историји, те истакао да је Максимовић био човјек који је најавио нову историју Срба са ове стране Дрине.

Министар Будимир је навео да је Максимовић био човјек који је, радећи на националној идеји, у ствари радио за Републику Српску.

“Он је био озбиљан књижевник, с друге стране научник, али и интелектуалац. Он је показао шта је улога интелектуалца – да је улога интелектуалца да учествује у друштвеном животу, да се бори за интересе свог народа, посебно у оним тешким временима деведесетих година прошлог вијека. Због тога је Војислав Максимовић један од ослонаца, стубова, на којима и данас стоји Република Српска”, рекао је министар Будимир.

Академик Војислав Максимовић биће сахрањен на гробљу у Јошаници код Фоче у суботу, 31. августа, у 12.00 часова.

Објави: