Почетна Вијести ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ И УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ПРЕДСТАВЉЕНИ НА САМИТУ 16+1 У КИНЕСКОМ ГРАДУ НИНГБОУ

ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ И УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ПРЕДСТАВЉЕНИ НА САМИТУ 16+1 У КИНЕСКОМ ГРАДУ НИНГБОУ

 

Делегација Универзитета у Источном Сарајеву у саставу проф. мр Сандра Ивановић, координатор Универзитета за односе са кинеским универзитетима и доц. др Бојана Павловић, руководилац Катедре за синологију Филозофског факултета УИС, учествују на самиту 16+1 Кине и земаља Централне и Југоисточне Европе, који се одржава и кинеском граду Нингбоу од 8. до 12. јуна 2018. године, а осим поменутих земаља окупља и око 100 чланица из Азије, Африке и Аустралије.

У оквиру самита одржавају се и конференције о високом образовању, бизнис форум Алијансе „Нови пут свиле“ као и Сајам универзитета земаља 16+1. У оквиру конференције о високом образовању представници Универзитета у Источном Сарајеву, договорили су реализацију програма размјене између универзитета у Кини и УИС. С тим у вези у наредном периоду студенти српског језика са три универзитета из Кине боравиће на Филозофском факултету УИС. Делегација УИС договорила је и конкретне кораке у вези са учешћем у заједничким пројектима УИС, универзитета из Европске уније и НР Кине. У оквиру бизнис форума Алијансе „Нови пут свиле“, чији је УИС један од оснивача, разговарано је о реализацији пројеката који су кандидовани прошле године током боравка наше делегације на Првом Бизнис форуму, а односе се на формирање заједничке „oneline“ платформе која броји преко 150 чланица из тридесетак земаља. У оквиру Самита одржан је и Сајам универзитета Кине и земаља Југоисточне Европе, на коме је учешће узело преко 300 универзитета, а посебна част указана је представницима Универзитета у Источном Сарајеву који су добили прилику да први представе наш Универзитет. Током Сајма, на штанду УИС делегација је представила и туристичке потенцијале Републике Српске. У последње три године Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву је направио значајне искораке у међународној сарадњи, а захваљујући активностима Катедре за синологију, Филозофски факултет УИС још једном је на овом еминетном скупу потврдио своју лидерску позицију у читавом региону када је у питању сарадња са НР Кином, а сам Универзитет у Источном Сарајеву, захваљујући томе, постао је према ријечима дописника из БиХ Националне кинеске агенције СИНХУА „најсвјетлија тачка свеукупне сарадње између БиХ и НР Кине“.

 

 

Објави: