Почетна Вијести Одржана промоција књиге „Досије Сарајево”

Одржана промоција књиге „Досије Сарајево”

На Филозофском факултету на Палама у петак је представљена је књига „Досије Сарајево” аутора Миливоја Иванишевића, која садржи 7.428 имена српских ратних жртава у Сарајеву, имена њихових егзекутора, као и свједочења 80 људи о томе како су мучени, силовани, испитивани.

Иванишевић, који је и предсједник Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку, рекао је синоћ новинарима да је рад на књизи и само прикупљање свих докумената о српским страдањима трајао дуго јер се грађа заснива на аутентичним документима који заслужују изузетну пажњу.

„Чак 85 одсто Срба убијено је у својим селима. Анализом сам утврдио да су муслимански војници највише гинули приликом напада на српска села, гђе су Срби морали да се бране”, рекао је Иванишевић.

Он је навео да је такозвана блокада Сарајева била само колатерална штета узрокована неангажовањем међународних институција да заштити српска села око Сарајева која су страдала већ до јуна 1992. године.

Иванишевић је нагласио да се Срби нису прихватили оружја да би блокирали муслимане.

„Ако ми селективно нисмо гранатирали, како то онда ниједна кућа, објекат, џамија није погођена. Ми смо чували вјерске објекте”, рекао је он и додао да је све што је урађено, урађено крајње педантно, савјесно и да изазове што мање људских губитака.

Иванишевић је истакао да у српском дијелу Сарајева није регистрован ниједан логор нити муслиманска гробница, док су у Сарајеву нађене десетине.
Према његовим ријечима, Сарајево је све вријеме рата било у жижи интересовања свјетске јавности, али и центар исламизације БиХ, а да Срби нису били довољно ефикасни у заштити својих националних, вјерских права и интереса, талас исламизација би захватио те просторе, што је и био циљ Алије Изетбеговића задат у његовој „Исламској декларацији”.

Он каже да нигђе није страдало више жена него у Сарајеву и то на најсрамотнији и најтежи начин.

Декан Филозофског факултета на Палама Драга Мастиловић рекао је да му је част и задовољство што организују промоцију књиге „Досије Сарајево” Миливоја Иванишевића који је истрајни истраживач српских страдања у БиХ, а посебно у Сарајеву.

Он је оцијенио да оно што се дешавало са српским народом у Сарајеву и уопште у БиХ, у периоду од 1992. до 1995. године, представља само „врх леденог бријега” или крај процеса затирања Срба у БиХ чији се коријени могу наћи у 19. вијеку.

„Процес затирања српске нације и православља западно од ријеке Дрине није завршен и искрено се надам да неће ни бити док постоји Република Српска као институционални оквир који штити `остатке остатака` Срба”, рекао је Мастиловић.

Он каже да је учињен планирани геноцид над српским народом и уопште православним народом западно од Дрине, те да је занимљиво да народ, који је преживио сва страдања у Првом и Другом свјетском рату, геноцид, чишћења, егзодусе, масовна убијања у току рада од 1992. до 1995. године, буде проглашен геноцидним.

На промоцији књиге говорили су и Јован Делић, Слободан Реметић, Срето Танасић, Зоран Јелисавчић, Дарко Ђого, а издавач књиге је „Хришћанска мисао”.

 

Објави: