Почетна Вијести Дан и крсна слава Универзитета

Дан и крсна слава Универзитета

Свечано обиљежени Дан и крсна слава Универзитета у Источном Сарајеву

24. маја 2022.

Свечаном академијом у Административном центру Владе Републике Српске Универзитет у Источном Сарајеву обиљежио је Дан и крсну славу у присуству бројних угледних гостију.

Свечаности су присуствовали предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштвое Срђан Рајчевић, амбасадор Грчке у БиХ Њ.Е. Димитриос Папанедреу, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници локалних заједница, представници институција, ректори универзитета чланица Ректорске конференције БиХ, професори, представници студената, као и награђени студенти.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић захвалио је свим гостима који су се одазвали прослави крсне славе, истичући да је код православаца након Божића и Васкрса крсна слава највећи породични празник.

„Ми на Универзитету у Источном Сарајеву смо мало већа породица и, даће Бог, да ће нас у идућим годинама и генерацијама бити више. Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је рекао да Универзитет у Источном Сарајеву има неке специфичности које су јединствене у свијету, а то је да је дислоциран у десет локланих заједница и градова, од Требиња до Добоја и Брчког“, рекао је ректор Кулић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву је нагласио да та специфичност има своје предности, јер је тиме заустављено исељавање из овог дијела Републике Српске, те је изразио захвалност Влади Републике Српске уз чију помоћ се свих 30 година функцинисања Универзитета превазилазе проблеми.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да се Универзитет у Источном Сарајеву развијао заједно са Српском и да се у овом тренутку у ову образовну установу улаже око 20 милиона КМ.

Премијер Српске је указао да су хиљаде свршених академаца у ових 30 година на овом универзитету данас на разним позицијама и радним мјестима гдје дају велики допринос развоју Републике Српске, напоменувши да људи који воде Универзитет у Источном Сарајеву и институције Републике Српске желе да Универзитет оставе млађим генерацијама да га успјешно развијају.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да Универзитет у Источном Сарајеву има посебан стратешки значај с обзиром на то да је географски дисперзиран у 10 локалних заједница широм истока Републике са 17 организационих јединица.

„Влада Републике Српске остаје посвећена равномјерном развоју своја два јавна универзитета са посебним акцентом на Универзитет у Источном Сарајеву, као један од два стуба академске и научне мисли у Републици Српској“, рекао је министар Рајчевић.

Током свечане академије додијељена су признања свима који су од 1992. године учествовали у стварању и помагали развоју Универзитета у Источном Сарајеву, као и најбољим студентима и истраживачима. Добитиник овогодишње повеље је и декан Филозофског факултета Пале, проф. др Драга Мастиловић, за нарочите заслуге и изузетан допринос у развоју Универзитета, као и за изузетна достигнућа у наставној, научној и културној, спортској и другим дјелатностима Универзитета на домаћем и међународном нивоу.

Крсна слава Свети Ћирило и Методије прослављена је у Храму Светог Василија Острошког светом архијерејском литургијом коју је служио Његово високопреосвештенство митополит дабробосански Хризостом током које је одржан обред ломљења славског колача.

Објави: