Почетна Вијести Отварање Центра за француске и франкофоне студије

Отварање Центра за француске и франкофоне студије

ПАЛЕ, 19. МАЈА /СРНА/ – На Филозофском факултету на Палама данас отворен Центар за француске и франкофоне студије, што је важан корак за унапређење француског језика у образовном систему Републике Српске, рекао је декан Филозофског факултета на Палама Драга Мастиловић.

Мастиловић је изразио задољство што отварају четврти научноистраживачки Центар на овој високошколској установи, те додао да је отварање овог центра круна дугогодишње сарадње са Универзитетом у Поатјеу.

„Очекујемо да ће у будућности Центар одговорити на основне задатке које има, а то је ширење популаризације француског језика, француске културе, историје и свега онога што се тиче франкофоних студија“, изјавио је Мастиловић новинарима.

Он је рекао да су студенти и професори Филозофског факултета у више наврата одлазили на Универзитет у Поатјеу, а њихови професори и студенти на Пале, што је на крају резултирало отварањем овог значајног центра.

Мастиловић је подсјетио да су на Филозофском факултету отворили и Центар за кинеске студије, Центар за руске студије, а прије двије године Центар за хеленске студије.


Професор на Универзитету у Поатјеу Федерикос Валетопулос истакао је да су много сретни што овдје отварају Центар за француски језик и франкофоне студије, јер ће привући студенте да уче овај језик.

Он је додао да ће Центар помоћи да сарадња између ова два универзитета буде још боља и да остварују многе научне и културолошке пројекте.

Професор Валетопулос је изразио наду да ће велики број студената и наставника приступити учењу француског језика у Центру, затим доћи на Универзитет у Поатјеу на програм размјене, а можда и наставити докторске студије, с обзиром да на том универзитету студенти изучавају српски језик.

Објави: