Почетна Вијести Отворена изложба слика „60 година од потписивања Римског уговора"

Отворена изложба слика „60 година од потписивања Римског уговора“

Амбасадор Италије у БиХ Никола Минаси отворио је данас на Палама изложбу слика под називом „60 година од потписивања Римског уговора /1957/”, у оквиру обиљежавања Дана Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.
Минаси је рекао да ова изложба враћа на оно што је јако битно, а то је мир и суживот међу земљама које су чланице ЕУ. 

„Изложба је направљена прошле године у Риму, а отворио је Жан-Клод Јункер. Сада је преведена и говори о рађању и трансформацији ЕУ, која се практично стално мијења, у зависности од реакције друштва земаља чланица”, изјавио је Срни амбасадор Минаси. 

Он је нагласио да изложба слика не посједује један дио, а то је будућност односа ЕУ и оваг дијела Европе. 

„Тај дио морамо написати заједно са младим студентима БиХ”, истакао је Минаси. 

Амбасадор је захвалио представницима Универзитета у Источном Сарајеву и начелнику општине Пале, што су дозволили да изложба слика буде отворена на Филозофском факултету на Палама и на другим факултетима. 

Према његовим ријечима, у понеђељак, 21. маја, у Културном центру Источно Ново Сарајево биће отворена изложба о теми стрипа „Алан Форд”. 

„Позивам све заинтересоване да посјете нашу „Фејсбук” страницу, јер се тамо налазе све информације о културним активностима које реализујемо”, рекао је Минаси. 

Римским уговорима потписаним 1957. године у Риму, основане су Европска економска заједница /ЕЕЗ/ и Европска заједница за атомску енергеју. 

ЕЕЗ-ом је установљена царинска унија између шест држава потписница – Белгије, Францске, Италије, Луксембурга, Холандије и Њемачке, и постављени су темељни циљеви стварања заједничког тржишта које би осигурало слободно кретање људи, роба, услуга и капитала. 

Обиљежавање Дана Филозофског факултета почело је данас промоцијом дипломираних студената, мастера и магистара наука.

 

 
 
Објави: