Почетна Вијести Одржан научни скуп

Одржан научни скуп

15. септембра 2022.

Поводом обиљежавања 30 година од стварања Републике Српске и Универзитета у Источном Сарајеву данас је на Филозофском факултету у Палама одржан научни скуп „Улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске“ у организацији Универзитета у Источном Сарајеву и Града Источно Сарајево, а под покровитељством предсједника Владе Републике Српске.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић рекао је да је 67 изузетно квалитетних радова еминентних стручњака из региона и окружења пријављено за овај научни скуп, те да је циљ научног скупа да се научним чињеницама освијетли политички, културни, научни и просвјетни значај Срба у Сарајеву кроз вијекове, а посебно улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске, Универзитета у Источном Сарајеву.

На свечаном отварању скупа ректор Кулић је нагласио да је Универзитет у Источном Сарајеву институција од националног значаја која се може похвалити властитом традицијом, те да су резултати које је постигла Република Српска и Универзитет у Источном Сарајеву за ових 30 година веома импресивни.

„Поносни смо на припадност Републици Српској и Универзитету у Источном Сарајеву и посвећени квалитетном образовању и научноистраживачком и умјетничком раду који су гарант напретка и развоја Српске и Универзитета“, истакао је ректор и додао да без квалитетног наставног кадра не би било ни резултата Универзитета.

Научни скуп је почео пленарним предавањем академика, руководиоца Центра за изучавање савремене балканске кризе на Институту за славистику Руске академије наука Јелене Јуревне Гускове – “Хероизам српског народа: Срби су стали на путу Запада ка Русији“, након чега је одржан рад по сесијама и обрађене и друге значајне теме с намјером да се освијетли улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске.

Руски академик Јелена Гускова рекла је да је Република Српска најважнији фактор постојања БиХ, као и да је значај Источног Сарајева, Републике Српске за будућност цијеле БиХ, али и српства на балканском простору – огроман.

Академик Гускова је изразила задовољство чињеницом да Универзитет у Источном Сарајеву ради 30 година, да има висока достигнућа и успјешну сарадњу са Србијом и Русијом.

„Радује ме што има доста студената и професора, сарадња са Србијом, као и успјешна сарадња са Русијом, са Вороњежом, Москвом. Одушевљена сам што у Вороњеж сваке године на љето долази око 200 студената из Источног Сарајева“, истакла је академик Гускова.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић поручио је да је Универзитет у Источном Сарајеву неодвојив и најзначајнији стуб Града јер у двије општине окупља 8 факултета, а у свом саставу има укупно 15 факултета и 2 академије.

„Универзитет помаже да млади људи приликом средњошколског образовања остану у својим срединама. Када имате такав Универзитет који даје допринос посебно у организовању данашњег научног скупа, то довољно говори да и у научном смислу представља веома значајну институцију“, истакао је градоначелник Ћосић, напомињући да је на овом подручју дат огроман допринос стварању Републике Српске, имајући у виду да су на Палама у веома тешком периоду створене све институције Републике – од Владе, Народне скупштине, предсједника, судова, Радио-телевизије Републике Српске.

Градоначелник је подсјетио на чињеницу да су сарајевски Срби свјесно прихватили жртву одласка са својих огњишта и населили један број подручја Републике Српске, одлучили да стварају Источно Сарајево, те да је огроман, немјерљив допринос то што ће многи људи који су написали радове које представљају на научном скупу разбистрити поглед на „Улогу Српског Сарајева у стварању Републике Српске“.

Посљедњег дана обиљежавања јубилеја 30 година од оснивања Универзитета у Источном Сарајеву, сутра, предвиђена је посјета српском Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу и посјета манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији.

Објави: