Почетна Вијести Учесници пројекта HAWKING у посјети Филозофском факултету

Учесници пројекта HAWKING у посјети Филозофском факултету

Делегација пројекта HAWKING боравила је у радној посјети Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву и том приликом упознала се са радом Центра за подршку студентима са инвалидитетом, који функционише при Филозофском факултету.

Декан Филозофског факултета проф. др Владан Бартула изразио је задовољство што Филозофскиг факултет може бити домаћин овако важне посјете и истако да Центар не служи само студентима Филозофског факултета, већ да пружа своје услуге целокупној универзитетској заједници, укључујући домаће и међународне студенте.

Координатор Центра за подршку студентима са инвалидитетом проф. др Биљана Сладоје Бошњак представила је напредне асистивне технологије које су доступне у Центру и истакла је да Центар игра кључну улогу у пружању помоћи и подршке студентима са инвалидитетом, обезбјеђујући им једнак приступ образовним ресурсима и могућностима.

Проректор за науку, истраживање и развој Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Јелена Крунић рекла је да на нашем Универзитету тренутно студира око 20 студената са инвалидитетом, а стратешко опредјељење је да се и додатно обезбиједи једнак приступ високом образовању свим дијеловима друштва.

Проректор за наставу Универзитета Црне Горе проф. др Веселин Мићановић, који је и координатор HAWKING пројекта, рекао је да је ово један у низу пројеката који се тиче развоја инклузивног друштва, инклузивног универзитета и од њега се очекује много тога у погледу реализације задатака приближавања универзитета особама са инвалидитетом.

Током посјете, истакнуто је да HAWKING иницијатива има за циљ јачање веза између универзитета у региону и промоцију размјене знања, искустава и најбољих пракси у области инклузивног образовања за студенте са инвалидитетом. HAWKING је конзорцијум од 15 институција и обухвата 7 високошколских установа са Западног Балкана (Босна и Херцеговина, Црна Гора и Албанија), затим 5 високошколских установа из ЕУ и земаља придружених програму *Словенија, Турска, Португал, Србија и Кипар) и 3 НВО из земаља Западног Балкана.

Објави: