Почетна Вијести Свечано отворена изложба посвећена 77. годишњици побједе над фашизмом

Свечано отворена изложба посвећена 77. годишњици побједе над фашизмом

Њ.Е. aмбасадор Руске Федерације у Босни и Херцеговини, господин Игор Калабухов је на Филозофском факултету Пале Универзитета у Источном Сарајеву одржао предавање на тему „У сусрет 77. годишњици побједе над фашизмом“.

Њ.Е. амбасадор Калабухов рекао да је на данашњем састанку са ректором Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Миланом Кулићем и деканом Филозофског факултета Пале проф. др Драгом Мастиловићем договорена чвршћа сарадња институција на чијем су челу са Руском Федерацијом, као и успостављање директних веза.

„То ће бити на корист и научницима и младим људима у Русији и Републици Српској, тако да имамо и након пандемије пуно радова и могућности“, рекао је амбасадор Калабухов, захваливши руководству Универзитета што има могућност директног комуницирања са студентима, јер је врло битно да млади људи знају шта се заиста дешавало, шта је истина.

Он је изразио наду да ће у тој комуникацији изградити још чвршће везе између Русије и Републике Српске.

Ректор Кулић изразио је задовољство што имају прилику да угосте руског амбасадора, наводећи да су разговарали о многим темама, прије свега, о сарадњи између Универзитета у Источном Сарајеву и универзитета у Руској Федерацији.

„И овај пут су обје стране истакле задовољство да је сарадња на највишем нивоу, али да има простора и могућности да се она унаприједи. У посљедње двије године она је мало успорена због пандемије вируса корона“, рекао је ректор Кулић и додао да ће се врло брзо кренути у нове облике сарадње између универзитета.

Ректор Кулић је навео да је разговарано и о 77 година од побједе над највећим злом које је задесило човјечанство – фашизму, када су такође били заједно братски српски и руски народ и нагласио да зато сарадњу треба интензивирати.

Након предавања у амфитеатру, у холу Филозофског факултета је свечано отворена изложба посвећена 77. годишњици побједе над фашизмом „ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ! – злочини нациста и њихових помагача над цивилним становништвом током Другог свјетског рата“ коју је приредило Руско историјско друштво.

Декан Мастиловић рекао је да је неопходно младе генерације научити о значају одржавања културе сјећања на страдања српског и руског народа, те да је ова изложба битан дио наше културе памћења.

Он наглашава да српски и руски народ и више него други имају обавезу да његује културу памћења, посебно на цивилне жртве Другог свјетског рата. Мастиловић додаје да је управо српски народ први на овим просторима био изложен покушајима ревизије историје.

Предавању и отворању изложбе, осим студената и професора, присуствовали су изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и личности из друштеног и политичког живота.

Изложбу и предавање организовали су Универзитет у Источном Сарајеву, Филозофски факултет Пале и Центар за руски језик и руске студије, у сарадњи са Амбасадом Руске Федерације у БиХ.

Објави: