Почетна Вијести СВЕЧАНО ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА ОБРАЗОВАЊЕ НА РУСКОМ ЈЕЗИКУ

СВЕЧАНО ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА ОБРАЗОВАЊЕ НА РУСКОМ ЈЕЗИКУ

15. 6. 2023.

На Филозофском факултету на Палама данас је свечано отворен Центар за отворено образовање на руском језику у оквиру глобалног пројекта Министарства просвјете Русије.

Центар се финансира из буџета Руске Федерације како би се пружила подршка предавању руског језика у Републици Српској према руским државним стандардима, ради проширења културне, научне и образовне сарадње између братских народа.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир оцијенио је да је ово историјски догађај јер се коначно на велика врата враћа руска култура у систем јавног високог образовања Српске.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов изјавио је новинарима да је отварање Центра диван догађај, те се нада да ће бити још директних веза колега у Републици Српској и стручњака у Москви, али и другим градовима Руске Федерације.

„На Палама се налазе представници руског Државног педагошког универзитета из Туле и надамо се сада да ће овом комуникацијом бити остварени сви циљеви који су договорени између предсједника Русије Владимира Путина и Републике Српске Милорада Додика што се тиче изучавања руског језика“, додаје Калабухов.

Ректор Државног педагошког универзитета „Лав Толстој“ из Туле Константин Подрезов захвалио је руководству Републике Српске и Универзитету у Источном Сарајеву што је Центар отворен веома брзо, само мјесец послије постизања споразума.

Ректор Универзитет у Источном Сарајеву Милан Кулић нагласио је да свега овога данас не би било без вијековне добре сарадње и братског односа између српског и руског народа.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић изјавио је да му је драго што је у сарадњи са тулским Универзитетом отворен Центар за отворено образовање на руском језику, намијењен ширем кругу популације, посебно основацима и средњошколцима.

Церемонији свечаног отварања присуствује савјетник предсједника Републике Српске Срђан Перишић, начелник општине Пале Бошко Југовић и представници јавног и личног живота.

Центар је успостављен посредством међууниверзитетске сарадње између руског Државног педагошког универзитета „Лав Толстој“ из Туле и Универзитета у Источном Сарајеву.

Предвиђено је да у оквиру Центра до краја године буде спонзорисан долазак и боравак у Републици Српској неколико професора руског језика из виших образовних установа у Русији ради организације и одржавања бесплатних тромјесечних курсева руског језика на три стручна нивоа, од почетника у основним школама до студената филолошких факултета и наставника школа, као и бесплатног спровођења полагања државног испита из руског језика за сва три нивоа, уз издавање званичног сертификата државног обрасца.

/Срна/

Објави: