Почетна Вијести Свечано отворена међународна научно-практична конференција на Филозофском факултету УИС-а

Свечано отворена међународна научно-практична конференција на Филозофском факултету УИС-а

Вршилац дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић отворио је конференцију, изразивши увјерење да ће још једна конференција допринијети међународној препознатљивости и видљивости УИС-а.

Према његовим ријечима, на скупу се говори о односима Русије и Балкана са геоополитичког, демографског и економског становишта.

„Ми са Русијом имамо односе кроз три стуба. Један је врло значајан, а то је да је Русија чланица Савјета безбједности УН и има право вета, други стуб јесте економска сарадња у којој Русија има све већи утицај, поготово у оквиру енергетског сектора. Трећи стуб јесу демографске перспективе Русије и западног Балкана које су и даље у рецесији”, истакао је в.д. ректора Пашалић.

Напомињући изузетан значај међународне сарадње, в.д. ректора Пашалић је подсјетио да Универзитет има изузетну сарадњу и односе, не само са Русијом, него и са Кином.

“Имамо основан њихов центар, Одсјек за кинески језик за који влада велико интересовање. Недавно смо потписали споразум и са Румунијом. Кроз научне скупове треба да дођемо до резултата како би наставили сарадњу и интензивирали је на евроазијском простору”, рекао је професор Пашалић.

Ректор Сибирске школе корпоративног управљања из Омска проф. др Роман Власов истакао је да узајамни односи између Републике Српске и Руске Федерације захтијевају формирање нових пројеката, програма, заједничког развоја у економској, политичкој, образовној, друштвеној и другим сферама јавног живота.

„Закључци ове конференције који ће бити у документу конференције, омогућиће да нашу узајамну сарадњу конкретизујемо и да је практично усмјеримо, а што ће допринијети да ријешимо те постављане задатке на новом савременом нивоу, који укључује интересе и специфичности словенског свијета чији смо ми представници“, рекао је Власов.

Декан Филозофског факултета доц. др Драга Мастиловић нагласио је да је Филозофски факултет један од ријетких који се може похвалити чињеницом да има студенте у размјени од Кине, преко Русије, Мађарске, Словеније и Француске до Шпаније, те да ће ту богату међународну сарадњу наставити да развијају у наредном периоду.

“На конференцији се расправља о евроазијском простору, његовом значају и увезивању држава Балкана, не само Републике Српске. Имамо низ конкретних приједлога, међу којима је да се на Универзитету у Источном Сарајеву оснује Центар за руске студије које ће обухватати све сегменте изучавања и сарадње када је у питању руски језик, руска култура”, истакао је декан Мастиловић.

У оквиру данашње, 8. међународне научно-практичне конференције, в.д. ректора УИС-а проф. др Стево Пашалић и ректор Сибирске школе корпоративног управљања из Омска проф. др Роман Власов потписали су Споразум о сарадњи који подразумијева и оснивање Руског центра чији би оснивачи, уз Универзитет у Источном Сарајеву, били и “Виша бизнис школа” и Сибирска школа корпоративног менаџмента.

Свечаном отварању научно-практичне конференције на Филозофском факултету у Палама присуствовали су проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт проф. мр Сандра Ивановић, в.д. проректора за наставу доц. др Вера Ћевриз-Нишић, проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета проф. др Дејан Бокоњић, замјеник амбасадора Руске Федерације у БиХ Пјотр Фролов, начелник општине Пале Бошко Југовић, те бројни професори и студенти Универзитета у Источном Сарајеву.

 

Објави: