Почетна Вијести СВЕЧАНО ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА РУСКЕ СТУДИЈЕ

СВЕЧАНО ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА РУСКЕ СТУДИЈЕ

Његова екселенција амбасадор Руске Федерације у БиХ господин Петар Иванцов свечано је отворио Центар за руске студије на Филозофском факултету Пале у понедјељак 4. марта.

Иванцов је посебно упутио захвалност свима који су подржали овај пројекат – граду Источно Сарајево, Универзитету у Источном Сарајеву, Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, Филозофском факултету, општини Пале, као и Руској хуманитарној мисији на Балкану. Том приликом је нагласио да је питање руског језика у БиХ и РС фактор унапрјеђења односа БиХ и Русије.

 

„Идеја отварања Центра за руске студије  је ширење  руског језика, књижевности и културе у цјелини, а задатак – рјешавање  питања статуса руског језика у основним и средњим школама“,  рекла је доц. др Вишња Вишњевац, руководилац Катедре за русистику Филозофског факултета Пале и директор Центра за руске студије. Она је такође истакла да ће се овај Центар бавити различитим питањима  попут тема актуелних не само у Републици Српској, региону, него и у Руској Федерацији, а то су теме везане  за геополитику, међународне односе, бизнис, економију, образовање одраслих, што ће се реализовати кроз различите семинаре и предавања на којима ће учествовати  истакнути научници из региона и Руске Федерације.

Декан Филозофског факултета доц. др Драга Мастиловић истакао је да Филозофски  факултет већ одређено вријеме спроводи разне активности везане за јачање и унапрјеђивање Катадре за русистику и да је отварањем овог Центра превасходни циљ ширење руског језика, књижевности и културе.

Присутнима се такође обратила и представница Mинистарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, госпођа Старчевић истичући да Министартво пружа пуну подршку за овакве пројекте и да је овим чином Филозофски факултет показао досљедност ка остваривању стратешких циљева у високом образовању.

„Оснивањем овог Центра Филозофски факултет се придружује водећим свјетским и регионалним Универзитетима“, нагласила  је Старчевићева.

Према ријечима начелника општине Пале, Бошка Југовића, реализиовање овог пројекта на Палама преставља  директну подршку развоју ове локалне заједнице.

Посебна захвалност  од стране руководства Факултета упућена је Руској хуманитарној мисији и њиховим представницима која је подржала и донирала већи дио књижног фонда и рачунарске опреме за Центар.

Руски часопис „Российская газета“  објавио је текст о Центру за руске студије на Филозофском факултету Пале, који можете прочитати ОВДЈЕ.

 

   

Објави: