Ерасмус

Ерасмус+!

 

Пет мјесеци проведених у Марибору остаће уткано у наша сјећања, првенствено, као једана велика и занимљива животна авантура. Програм размјене Ерасмус + нас је унаприједио на многим пољима.

Почећемо од образовања. Предавања смо слушале са словеначким студентима и тако се упознали са  њиховим системом рада. На факултету смо увијек наилазили на гостопримство, како код студената, тако и код запослених. Језичке баријере које су првих мјесец дана изгледале огромне су
постепено савладаване. Професори су нам изашли у сусрет, те понудили консултације на којима би нам додатно разјаснили све што нисмо успјеле разумјети. Међутим, како је вријеме протицало, усвајале смо нове ријечи, тако да за тим није било потребе. Испите смо спремале из њихове литературе, без већих потешкоћа. Такође је и Универзитет у Марибору организовао курс словеначког језика, како за Ерасмус студенте, тако и за оне који су дошли редовно да студирају у овоме прелијепом граду. Формиране су групе које су чинили студенти са истих или сличних говорних подручја, ради лакшег савлађивања градива. Они који воле да се баве спортом могли су ићи на клизање, планинарење, плес и многе друге активности које су биле искључиво намијењене за Ерасмусе. За све који су жељели да под својим стопалима осјете улице до тада непознатих градова у понуди су била многобројна путовања. Веома битна компонента овог програма је та да ти омогућава да упознајеш културе и људе из различитих дијелова свијета. Организовани су разни догађаји са тим циљем. Као један од љепших, такве врсте, истакле бисмо интернационалну вечеру. Постављени су штандови на којима су била изложена национална јела и пића свих земаља које су имале представнике у овоме дивном граду на Драви. Сала је врвила од великог броја ентузиастичних, пријатељски настојених, младих људи жељних да открију све што је до тада за њих било страно и непознато. 

Овај, као и све остале догађаје је организовала студентска организација ЕСН Марибор. Вриједан помена је њихов Буддy пројекат. Наиме, свакоме Ерасмус студенту је додијели један или више словеначких студената (волонтера), још прије доласка у Словенију. Они су нам помагали на разним пољима, од кључних ствари као што је проналажење смјештаја, до неких крајње безазлених питања.
Све студенте су укључили у неколико група на друштвеним мрежама, те смо тако сви били у свакодневном контакту. У зраку је увијек лебдио осјећај топлине, заједништва и подшке, па је можда то и разлог зашто велики број студената долази управо у ово мјесто, брзо га заволи и никада се у њему не осјећа странцем. 

Било је прелијепо живјети у граду који одише младошћу. У граду у којем су се попут пластелина све нације и народности измијешале, гђе смо сви били наизглед разлижити, а у суштини исти. Сви смо имали само један циљ, а то је да тих пет мјесеци учинимо незаборавним у својим животима. Не сумњамо да је то свако на свој начин и остварио. 

Предлажемо свима да изађу из своје комфорне зоне и пуним плућима удахну сву љепоту живљења коју пружа Ерасмус +.

 

Кристина Илић,
Владана Пандуревић,
Милана Бијељанин

 

Објави: