Почетна Вијести Промоција монографије

Промоција монографије

Монографија „30 година Универзитета у Источном Сарајеву“, у којој је садржана историја Универзитета од постанка до данас, представљена је 15. септембра у амфитеатру Филозофског факултета у Палама.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић рекао је да се идеја за писањем монографије појавила прије двије године да би се на једном мјесту забиљежило све битно за настанак Универзитета и да би се људи који су у томе учествовали отргли од заборава.

Напомињући да су у књизи обједињени сви догађаји и људи битни за Универзитет од настанка до данас, ректор Кулић је изразио наду да ће ова монографија, као дио историје Републике Српске, бити основ за писање нових монографија.

Поред ректора Кулића, Уређивачки одбор за писање монографије чине проф. др Драга Мастиловић, проф. мр Сандра Ивановић, проф. др Дарко Ђого и  доц.мр Слободан Вукичевић.

На промоцији је говорио и декан Филозофског факултета проф. др Драга Мастиловић који је представио дио у монографији посвећен историјском развоју Универзитета, чији је аутор.

Проф.мр Сандра Ивановић истакла је да је монографија штампана у 300 примјерака, те да је дизајн радио уважени колега доц. мр Слободан Вукуичевић на Академији ликовних умјетности Требиње, изразивши му посебну захвалност на посвећеном раду који је резултирао одличним дизајнерским рјешењем.

Према њеним ријечима, концепт садржаја је такав да је посебан акцент стављен на ратни период, што је драгоцјено свједочанство о визионарским идејама оснивача да Универзитет треба да има, поред образовне, много ширу друштвену улогу, а то је задржавање младих људи у источном дијелу Републике Српске, што је од посебног значаја и данас.

Професорица Ивановић је напоменула да архивска грађа која свједочи о том периоду садржи и документе дирљивог садржаја, који нам освјетљавају огромне проблеме са којима су се суочавали професори и студенти, као и руководство Универзитета.

„Надамо се да ће ово издање представљати драгоцјен материјал о сложеним временима у којима су уложени огромни напори да Универзитет опстане и у изузетно тешким околностима, због чега сви имамо посебну обавезу да га чувамо и унапређујемо у свим сегментима његовог рада“, поручила је професорица Ивановић, те у име Уређивачког одбора изразила захвалност Граду Источно Сарајево и општинама које су помогле у обиљежавању јубилеја и штампању монографије.

Објави: