Почетна Вијести Промоција књиге „И ЕВО ЈА САМ СА ВАМА”: УВОД У ТУМАЧЕЊЕ ЈЕВАНЂЕЉА ПО МАТЕЈУ

Промоција књиге „И ЕВО ЈА САМ СА ВАМА”: УВОД У ТУМАЧЕЊЕ ЈЕВАНЂЕЉА ПО МАТЕЈУ

У Центру за хеленске студије Филозофког факултет Пале синоћ је уприличена промоција књиге „И ево ја сам са вама“ : увод у тумачење Јеванђеља по Матеју, аутора др Владислава Топаловића и др Дарка Ђога, професора Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ из Фоче.

Уводничар промоције, доц. др Владан Бартула, нагласио је да ова обимна студија представља велики научни и херменеутички допринос српској библистици и науци о књижевности. Истовремено, ово је прва књига код Срба овог херменеутичког обима, када је ријеч о Матејевом јеванђељу, и њен значај је огроман, како за наставни процес тако и за међународно позоционирање српске библистике и интердицсиплинарни и иинтертекстуални развој библијских студија.  

Проф. др Владислав Топаловић, у свом излагању, појаснио је да је објављивању књиге претходио дугогодишњи истраживачки рад од пет година, те да Јеванђеље по Матеју представља мост између Старог и Новог Завјета, јудејства и хришћанства. Проф др Дарко Ђого говорио је о културно-историјском контексту и околностима настанка Матејевог јеванђеља, као и неким доминантним темама које се провлаче у самом тексту Јеванђеља: теми Царства Божијег и другог доласка Христовог, о теологији Христовог имена Емануил – Месија – Син Давидов – Син Човјечији итд.  

Јучерашња промоција ове књиге била је прва коју организује Центар за хеленске студије: књига је написана на грчком језику и има утемељујући карактер како за средњовјековну, тако и за савремену српску културу и књижевност.

Објави: