Почетна Вијести Одржана промоција књига академика Јована Делића

Одржана промоција књига академика Јована Делића

У уторак, 12. јуна у амфитеатру Филозофског факултета Пале промовисане су књиге академика Јована Делића Сажета поетика сажимања: Ка поетици Данила Киша III (Архипелаг, 2023), Милитин Бојић: пјесник модерне и вјеник авангарде: о поезији и поетици Милутина Бојића (Штампар Макарије, 2023), као и приређена књига Човек пева после рата Душана Васиљева (Вулкан, 2024), за коју је критичар исписао опсежан предговор.

На промоцији су, осим академика Јована Делића, говорили и проф. др Жељка Пржуљ, доц. др Мирјана Лукић и мр Борјан Митровић.

У свом обраћању публици, академик Делић је говорио о важности егзактности у књижевнонаучном раду, као и о личним, породичним поривима, осим професионалних, да се бави поетиком прозе Данила Киша. Делић је напоменио да, као што су младе колеге тачно запазиле, посвећеном критичарском раду потребна је и љубав према књижевној ријечи, али и према истини, што је била мисао водиља и Данила Киша о коме је писао. Академик Делић је посебно истакао везу српске књижевности и националног дуга и потребе за доприносом науци о књижевности, који сматра још неиспуњеним у мјери у којој жели.

Са професором Делићем Филозофски факултет је посјетио генерални секретар Матице српске др Милан Мицић, који је са продеканом проф. др Вуком Вучетићем разговарао о могућности сарадње Факултета са овом значајном књижевном, културном и научном институцијом.

Објави: