Почетна Вијести Филозофски факултет организовао прелиминарни дио свјетског такмичења из кинеског језика и културе

Филозофски факултет организовао прелиминарни дио свјетског такмичења из кинеског језика и културе

Прелиминарни дио свјетског такмичења „Кинески мост“ и ове године одржан је, 17. маја, у организацији Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. „Кинески мост“ је највеће свјетско међународно такмичење у познавању кинеског језика, кинеске културе, историје и умјетности, а ове године је јубиларно 20. такмичење по реду, на којем су учествовали студенти Катедре за синологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, те полазници Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци. На овогодишњем онлајн такмичењу шест такмичара су, кроз тачке говора и талента, показали завидно знање, не само у сфери познавања кинеског језика, него и у другим аспектима кинеске културе и умјетности. Жири овогодишњег такмичења био је разнолик: представници амбасаде НР Кине у БиХ, представници Конфуцијевих института у Сарајеву и Бањој Луци, цијењени стручњаци из области синологије из иностранства, представник кинеске новинске агенције у БИХ, као и професори са Катедре за синологију Универзитета у Источном Сарајеву.
Побједник овогодишњег такмичења, који ће представљати БиХ у Кини на свјетском финалном такмичењу, на којем ће учествовати 133 државе, ове године је Андреа Делић, студент Катедре за синологију Универзитета у Источном Сарајеву. Друго и треће мјесто заузели су Анђела Ковачевић и Ана Симић, такође студенти Катедре за синологију Филозофског факултета Пале.
Награду за најбољи говор добила је Анђела Ристовић, студент Катедре за синологију Универзитета у Источном Сарајеву, а најбољи таленат на овогодишњем такмичењу представила је Катарина Јовичић са Универзитета у Бањој Луци. Утјешну награду на такмичењу освојила је Нина Абазовић (Катедра за синологију, Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву).
Катедра за синологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву је и ове године успјешно организовала највећу и најзначајнију манифестацију везану за кинеску културу и језик, те су овим успјешним такмичењем, уз помоћ својим сарадника, Конфуцијевих института у Сарајеву и Бањој Луци, још једном допринијели позитивном тренду ширења импозантне кинеске културе на овим просторима.

Видео снимке такмичења можете преузети на линку:

https://we.tl/t-lngY6oXX2X

Објави: