Почетна Вијести ПРЕЗЕНТОВАНИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА: АЛТЕРНАТИВНЕ ЧИЊЕНИЦЕ И ПОСТ-ИСТИНА У БИХ

ПРЕЗЕНТОВАНИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА: АЛТЕРНАТИВНЕ ЧИЊЕНИЦЕ И ПОСТ-ИСТИНА У БИХ

На Филозофском факултету у Палама у четвртак 18.октобра, одржанa је промоција публикације “Алтернативне чињенице и пост-истина у БиХ: ко (стварно) креира агенду медија?

Једна од ауторица ове публикације проф. др Лејла Турчило наводи да је основни закључак истраживања да се медији у БиХ налазе под великим политчким и економским притисцима због чега углавном не извјештавају о темама које су од јавног интереса већ служе политичким и економским елитама.

„Наше истраживање је показало да они који су у политичкој власти или имају моћ да дефинирају проблеме, производе их и понуде рјешење тих проблема. Политичари бирају кључне теме и питања и онда воде бесконачне расправе о тим питањима“, објашњава Турчило.

Туричло је истакла да је додатни проблем тај што се друштво налази у времену пост истине у којем објективне чињенице постају мање важне у односу на емотивне реакције публике, односно у којем је тежња ка истини и вјеродостојности у новинарству замијењена жељом за профитом.

“Све већи број медија поготово онлајн медија, покушава да презентира такозване алтернативне чињенице и лажне вијести које привлаче кликове и профит, а профит је тренутно важан од грађана који треба да буду информисани“, истиче она.

Као једно од потенцијалних рјешења за постојеће проблеме у овој области истиче се потреба за снажнијом промоцијом медијске писмености која може послужити као механизам одбране од великог броја лажних вијести и клик бејта који постоје у медијском простору.

Комплетна публикација „Алтернативне чињенице и пост истина у Босни и Херцеговини: ко (стварно) креира агенду медија“ ауторица проф. др Лејле Турчило и доц. др Белме Буљубашић доступна је на линку: https://drive.google.com/file/d/1TocZ71ba5sSzfQ6ZMAIXxXTDk17eXzat/view

Објави: