Почетна Вијести Промоцијом дипломаца почело обиљежавање Дана факултета

Промоцијом дипломаца почело обиљежавање Дана факултета

 

Обиљежавање Дана Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву на Палама почело је данас промоцијом 204 дипломирана студента првог студијског програма, 37 мастера и три магистра наука.

Декан Филозофског факултета Драга Мастиловић истакао је да је ова високошколска установа, са више од 17 студијских програма, једна од најзначајнијих у Источном Сарајеву.

Он је додао да факултет има неколико значајних пројеката који ће допринијети квалитету наставног процеса и његовој препознатљивости.

„То су формирање првог центра за студенте са посебним потребама и студентског радија – први пут на простору БиХ и шире. Добили смо неопходну опрему, опремамо простор и у наредних неколико мјесеци очекујемо да ће студенти Филозофског факултета имати прилику да се њихов глас чује у медијском простору Републике Српске, БиХ и шире”, рекао је Мастиловић новинарима.

Он је подсјетио да је ове године на Филозофском факултету отворен Центар за кинеске студије, да је у фази формирања центар за руске студије, који ће се бавити, не само изучавањем језика, него и културе, традиције и умјетности тих земаља.

Мастиловић је рекао да ће, у оквиру обиљежавања Дана Филозофског факултета, данас бити отворена изложба слика под називом „60 година од потписивања Римског уговора /1957/” и одржано Вече српских пјесника.

„Манифестацију настављамо сутра научним скупом `Наука и стварност` који ће бити отворен у 19.30 часова за који се пријавило више од 150 учесника, те промоцијом књиге `Затирање Срба у БиХ у 20. вијеку` и приказивањем филма `Душу нису убили`”, изјавио је Мастиловић новинарима.

Он је најавио да ће Филозофски факултет у понеђељак, 21. маја, обиљежити славу Светог Јована Богослова, а обред ломљења славског колача предводиће Његово високопреосвештенство митрополит Хризостом.

Анђела Плакаловић, студент генерације која је дипломирала просјечном оцјеном 9,86, каже да је за сваки посао и професију важна љубав према области која се истражује и учи.

„За наш позив професора српског језика и књижевности љубав је пресудна. Ако се нешта воли, успјех и висока оцјена дођу успут. Ко проучава књижевност зна да ту треба много преданости, посвећености, јаке воље и континуираног рада”, навела је Плакаловићева.

Она је захвалила свим професорима са Катедре за српски језик и књижевност за пожртвованост, људскост и разумијевање.

Плакаловићева је рекла да је уписала мастер студије на Катедри за србистику и да припрема мастер тему под називом „Постфолклорне митолошке парадигме” у романима Владимира Кецмановића.

                                                                                                                                                                    Извор: Palelive.com

 
 
Објави: