Почетна Вијести Потписан Споразум о стипендирању 11 студената Филозофског факултета

Потписан Споразум о стипендирању 11 студената Филозофског факултета

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић потписали су данас Споразум са деканом Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драгом Мастиловићем о стипендирању 11 студената овог факултета.

Ћосић је изјавио новинарима да град Источно Сарајево, али и општине у његовом саставу показују на различитим пољима бригу за Универзитет у овом граду и факултете као његове организационе јединице.

„У име града сам потписао споразум са деканом Филозофског факултета о стипендирању пет студената са смјера Филозофија. Сматрамо да је то значајан допринос и уколико се и више студената пријави, ми ћемо то подржати“, истакао је Ћосић.

Он је додао да, осим што се боре да буду изграђени пословни објекти овог факултета и самог Универзитета, боре се и за добар студентски стандард кроз изградњу студентских домова.

„Ово данас је показатељ на који начин се боримо за студенте који треба да студирају на факултетима Универзитета у Источном Сарајеву“, рекао је Ћосић.

Катић је истакао да је данас потписао са Мастиловићем споразум о стипендирању шест студената, и то три са одсјека Српски језик и књижевност и три са одсјека за Историју и археологију, додајући да на тај начин покушавају да анимирају одређени број студената да уписује дефицитарна занимања.

„Осим тога, ми смо у овој години потписали уговор о стипендирању са више од 120 студената са подручја општине Источно Ново Сарајево и мислим да ћемо на овај начин и на Филозофском, али и другим факултетима дати допринос да се одређени број студената како из Источног Сарајева, тако и Републике Српске одлучи да студира на Универзитету у овом граду“, истакао је Катић.

Он је додао да је износ стипендије 120 КМ.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић, који је присуствовао потписивању споразума, истакао је да је ово диван примјер како локалне заједнице воде рачуна о овој високошколској институцији.

„Универзитет у Источном Сарајеву је заиста изузетно важан за овај дио Републике Српске и само ако овако будемо радили заједно са локалним заједницама гдје се налазе наши факултети и Владом Републике Српске сигуран сам да Универзитет иде у правом смјеру“, истакао је Кулић.

Он је додао да данас почиње пријем документа за упис нове генерације студената и нада се да ћемо и ове године направити благи пораст, јер расте интересовање за студијске програме сва три циклуса студија.

Декан Филозофског факултета Драга Мастиловић је захвалио Ћосићу и Катићу, али и начелнику Пала Бошку Југовићу са којим је прошле године потписан споразум, као и Источне Илиџе Маринку Божовићу, који је са једнократним стипендијама подржао упис неколико студената националних дисциплина на овом факултету.

Он је истакао да је Филозофски факултет једна од највећих, али и по много чему најзначајнијих организационих јединица Универзитета у Источном Сарајеву, не само по броју студијских програма, броју студената и запослених наставника и сарадника већ и по томе што се изучавају „националне дисциплине“ – српски језик и књижевност, историја и археологија.

„Управо овом подршком локалне управе показујемо колико нам је значајно да се `националне дисциплине` одрже, прије свега у школском систему, а које припадају хуманистичким наукама које су у посљедње вријеме биле прилично запуштене“, истакао је Мастиловић.

Извор: СРНА

Објави: