Почетна Вијести Награда „Млади србиста” Доротеји Радановић

Награда „Млади србиста” Доротеји Радановић

Данас је у просторијама Филозофског факултета у Палама одржано уручивање награде „Млади србиста”, коју већ четири године заредом додјељује Катедра за србистику, и то за најуспјелије средњошколске литерарне радове, односно есеје.

По оцјени жирија који су сачињавали угледни професори Катедре за србистику, прво мјесто освојила је Требињка Доротеја Радановић, из чувене Гимназије „Јован Дучић”. У више него озбиљној конкуренцији од тридесетак радова, пристиглих из свих крајева Републике Српске, за друго мјесто изборила се Ана Тодоровић, ученица Средњошколског центра „Василије Острошки” из Сокоца. Треће мјесто припало је младој и талентованој Вишеграђанки Николини Секулић, из Средњошколског центра „Иво Андрић”.

Показало се да је задата тема овогодишњег литерарног конкурса – „Писмо нерођеном брату/сестри” и те како актуелна и инспиративна, па су осим првонаграђених похваљени и радови требињских гимназијалаца Марка Мијатовића и Теодоре Бегенишић, затим Ивоне Каурин и Николе Попадића из Средње школе „28. јуни” из Источног Новог Сарајева, Иве Драгојевић из Приједора, Огњена Бошковића из Гацка, те Милице Мирјанић из Бање Луке.

Руководилац Катедре за србистику проф. др Жељка Пржуљ истакла је за медије и да сви остали радови заслужују похвалу због нарочито зрелих размишљања о теми везаној за проблем бијеле куге, због свијести о значају српског језика и књижевности, али и због талента за књижевно стварање.

Проф. др Саша Кнежевић у обраћању новинарима нагласио је да је из ученичких радова видљив и веома озбиљан и континуиран рад њихових наставника и професора српског језика и књижевности, који такође заслужују похвалу.

За првонаграђену Доротеју Радановић свака награда представља нови подстрек. „Значи ми да и даље постоје људи који цијене труд и залагање, који и даље чувају српски језик и његују га, што је у данашње вријеме изузетно важно. Тема је била врло инспиративна и лијепа. Сматрам да је проблем бијеле куге велики проблем данашњице. Мој рад носи симболичну поруку да је породица срећнија уколико је многољуднија”, закључила је Радановићева.

И Сокочанка Ана Тодоровић истакла је како српски народ има богату културу, а надасве књижевност, која ову младу списатељицу свакодневно инспирише. Поручила је да је нарочито важно да његујемо свој матерњи српски језик и културу на њему и од њега створену.

Награда осим дипломе подразумијева и новчани износ, а за првонаграђену биће на јесен организован и одлазак на вишедневни стручни семинар о српском језику и књижевности.

Објави: