Почетна Вијести Најбољем студенту у историји Катедре за срспки језик и књижевност Душану Пејићу додијељена Плакета „Амблем и застава Републике Српске“

Најбољем студенту у историји Катедре за срспки језик и књижевност Душану Пејићу додијељена Плакета „Амблем и застава Републике Српске“

  

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, поводом 9. Јануара – Дана Републике Српске, најбољем студенту у историји Катедре за српски језик и књижевност Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Душану Пејићу додијелила је Плакету „Амблем и застава Републике Српске”.

 

Плакета „Амблем и застава Републике Српске” додјељује се истакнутим појединцима за личне резултате и достигнућа којима се доприноси општем напретку, угледу и афирмацији Републике Српске. 

Студијски програм за српски језик и књижевност на Филозофском факултету у Палама Душан је уписао академске 2015/2016. године, а студије је окончао 2019.  са просјеком оцјена 10, што га чини једним од најуспјешнијих студената на Универзитету у Источном Сарајеву, али и цијелој Републици Српској.

Душан Пејић, који је основну школу и гимназију општег смјера завршио у Сребреници као вуковац и ђак генерације, добитник је и Плакете Универзитета у Источном Сарајеву за нарочит успјех у току студирања.

Има објављен један научни рад и тренутно је студент другог циклуса студија на истом факултету. Стипендиста је Фонда „Др Милан Јелић“.

 За вријеме студирања похађао је и Љетну школу Академије „Андрић“ у Вишеграду, као и Школу палеографије у Требињу, те неколико семинара и студијских путовања. 

Организатор је и учесник многих манифестација које су паљански студенти припремали различитим поводима, као што су стогодишњица побједе у Великом рату, двјестогодишњица Вуковог Српског рјечника, двадесет трећа годишњица егзодуса сарајевских Срба итд.

Осим што је изузетно успјешан студент, Душан Пејић је један од најбољих гуслара млађе генерације у Републици Српској. Члан је Гусларског друштва „Старина Новак“ Пале, као и КУД-а „Младост“ Пале. У матичном гусларском друштву један је од учитеља на школи гусала, а школу гусала је пет година успјешно водио и у Сребреници. Са гусларима из овога друштва снимио је компакт-диск са епском пјесмом „Крвава Жепа“.

Као гуслар наступао је широм Србије и Републике Српске, као и у Прагу, на различитим приредбама, хуманитарним концертима, академијама, гусларским вечерима итд. Бави се и литерарним стваралаштвом, те је своје радове, прије свега епске пјесме, објављивао прво у ђачким, а касније и у часописима Нова Зора, Гусле, Сребрни вијенац итд. 

За књижевне текстове вишеструко је награђиван на литерарним конкурсима, а најзначајнија награда јесте прво мјесто на конкурсу Републичког педагошког завода РС поводом стогодишњице од почетка Првог свјетског рата, за есеј Гаврило Принцип – борац за слободу српскога народа. Члан је СПКД „Просвјета“ у Сребреници. 

Преузето са: https://www.ues.rs.ba/

Објави: