Почетна Вијести IN MEMORIAM – проф. др Видан Николић (1947-2024)

IN MEMORIAM – проф. др Видан Николић (1947-2024)

Проф. др Видан Николић, филолог, универзитетски професор, књижевник, скулптор, рођен је 1947. године у Заовинама код Бајине Баште. У родном селу завршио је основну школу, а средњу у Бајиној Башти. На Филолошком факултету Универзитета у Београду је дипломирао 1977. године, затим магистрирао 1981. године, а 1991. одбранио докторску дисертацију Говор моравичког краја. Радио је као професор у Образовном центру Јосип Панчић у Бајиној Башти, Педагошкој академији, а затим на Учитељском факултету у Ужицу и Филозофском факултету на Палама (од 1997. године). У раду и развоју Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву дао је немјерљив допринос.

Проф. др Видан Николић аутор је истакнутих научних монографија и бројних научних радова објављених у престижним научним часописима и зборницима у земљи и иностранству. Поред научних и стручних књига и радова, проф. др Видан Николић аутор је неколико значајних романа: Врата греха, Сенка деспотице, Пријезда и Јелица, и књига приповједака Камен посинак, Уклети извори, за које је награђиван више пута.

Успјешно се бавио израдом скултпура у дрвету и камену, које је представио на неколико појединачних и колективних изложби у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Румунији и Мађарској.

Проф. др Видан Николић биће сахрањен 5. априла 2024. године, на гробљу Влаовац у Севојну.

Објави: