Почетна Вијести IN MEMORIAM - проф. др Божица Кнежевић (1980-2023)

IN MEMORIAM – проф. др Божица Кнежевић (1980-2023)

Др Божица Кнежевић (рођена Бајовић), ванредни професор на Катедри за србистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, рођена је 19. јануара 1980. године у Пљевљима (Црна Гора).

Први циклус студија, Одсјек за српски језик и српску књижевност, завршила је на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, 2003. године, гдје је и магистрирала 2010. године са темом Топонимија Пала. Докторску дисертацију, Микротопонимија и говор Романије, одбранила је 2016. године на Филолошком факултету Универзитета у Београду.   

Била је запослена у Средњошколском центру Пале а касније на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву (виши асистент, доцент, ванредни професор).

Проф. др Божица Кнежевић изводила је предавања и вјежбе на предметима: Дијалектологија српског језика, Акцентологија српског језика, Граматика савременог српског језика, Ортографија и ортоепија српског језика, Српски језик 1 и Српски језик 2.

Проф. др Божица Кнежевић аутор је више научних радова из уже научне области  Специфични језици (Србистика – дијахронија српског језика), монографије Микротопонимија Романије; била је члан комисија за одбрану мастер радова, учесник значајних домаћих и међународних научних скупова и научних пројеката.

Проф. др Божица Кнежевић преминула је 21. августа 2023. године, у 44. години живота.

Објави: