Почетна Вијести Душан Пејић први лауреат награде „Љубомир Стојановић“

Душан Пејић први лауреат награде „Љубомир Стојановић“

У сједишту Матице српске у Новом Саду у уторак, 2. новембра, уручена је прва награда „Љубомир Стојановић“ Душану Пејићу из Сребренице за најбољи мастер рад из области српског језика и књижевности за прошлу годину на универзитетима у Србији, Републици Српској и Црној Гори.

Ову награду, која носи име знаменитог српског филолога, политичара, историчара књижевности и приређивача бројних штампаних издања „Љубомира Стојановића“ Матица српска установила је прошле године и Пејић је њен први добитник за мастер рад „Језичко-стилске доминанте у роману „Наше тамновање“ Јездимира Дангића“.

Пејић је овај мастер рад писао и одбранио на катедри за Србистику на Филозофском факултету на Палама.

Петочлани стручни жири једногласно је оцијенио Пејићев рад најбољим између 18 веома квалитетних остварења.

Пејић је истакао да му је посебна част што је добитник награде најстарије српске културне институције која је једина уз Српску православну цркву што обједињује и не прави никакву разлику међу Србима по географском поријеклу и у којој држави живе.

„Поносан сам што ова вриједна награда иде у моју Републику Српску на Универзите у Источном Сарајеву, односно Филозофски факултет на Палама гдје сам студирао“, изјавио је Пејић на свечаности поводом уручивања награде, којој је присуствовао предсједник Матице српске Драган Станић.

Пејић је истакао да му је ова награда подстицај и мотивација за даље усавршавање и стицање знања.

Душан Пејић је редовне и мастер студије завршио са просјеком десет и као најбољи студент генерације и Филозофског факултета на Палама од његовог оснивања добио запослење у Заводу за уџбенике и наставна средства Републике Српске у Источном Сарајеву.

Другa награда на овом кокурсу припала је Тамари Ђурић са београдског Филолошког факултета, а додијељене су двије треће награде Маји Степановић са Филолошког факултета у Новом Саду и Марини Баги са Филолошког факултета у Београду.

Извор: СРНА

Објави: