Почетна Вијести Десето јубиларно такмичење -Кинески мост-

Десето јубиларно такмичење -Кинески мост-

Десето јубиларно такмичење ‘Кинески мост’ одржано на Палама


ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 2. јуна – Седам студената кинеског језика са универзитета у Источном Сарајеву и Бањој Луци, гдје постоје једине двије катедре за синологију у Босни и Херцеговини, учествовало је на такмичењу из знања кинеског језика и културе “Кинески мост” које је одржано у Културном центру у Палама.

Побједница јубиларног десетог такмичења по одлуци петочланог жирија је студенткиња Сања Стајић. Другу награду освојила је Ана Симић, а трећепласирана је Милица Букара. Добитник награде за најбољи талент је Александар Савић.

Амбасада Народне Републике Кине у БиХ све ове године подржава ову културну манифестацију, те се на такмичењу обратио савјетник у амбасади Миао Даке који је рекао како цивилизацијски дијалог треба замијенити цивилизацијски јаз.

Додао је како у данашњем свијету постоје различите земље, регије и народи који развијају своје специфичне путеве ка модернизацији, а да се Кина залаже да све цивилизације у свијету узајамно сарађују у духу толеранције.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да је програм који се изводи на кинеском језику стратешки важан за Универзитет. -Осјећамо љубав коју кинески народ има према српском народу. Стратешки интерес Универзитета је сарадња са кинеским универзитетима- истакао је Кулић.

Владан Бартула, продекан Филозоског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, истакао је одличну комуникацију Универзитета на међународном плану, напомињући да је 170 студената Универзитета имало прилику да посјете Кину, за шта је посебнозаслужна Амбасада НР Кине. -Кинески мост је круна наше међународне сарадње- поручио је Бартула.

Такмичење Кинески мост састоји се од три дијела – одговори на питања из кинеске културе, други дио је такмичење из ораторских способности, а трећи дио такмичења је представљање талената.

Филозофски факултет Пале, у сарадњи са Амбасадом НР Кине у БиХ, сваке године организује међународно такмичења из кинеског језика „Кинески мост”. Том прелиминарном такмичењу, које се по десети пут одржава у Културном центру Пале, присуствују и колеге из Бање Луке, Сарајева, Добоја и Мостара.

Такмичењу сваке године присуствују и представници кинеских компанија које послују у БиХ и кинеске новинске агенције Xinhua, као и представници Филозофског факултета и других важних образовних институција БиХ.

На такмичењу учествују студенти свих година Студијског програма за кинески и енглески језик и књижевности. Посебност тог такмичења је што се учесници не такмиче само у својим говорним способностима, него и у знању о Кини, кинеској култури, умјетности и традицији.

Осим тога, студенти имају прилику да представе своје таленте кроз посебан умјетнички програм, који представља други дио такмичења, и тако дочарају различите аспекте кинеске културе (плес, рецитацију, пјесму, древну кинеску вјештину таи чи, калиграфију, кинеске музичке инструменте). Побједник такмичења има прилику да оде у НР Кину и присуствује међународном такмичењу “Кинески мост”, са преко стотину такмичара из цијелог свијета, те представи БиХ и своје знање и таленте из кинеског језика и културе.

Досадашњи побједници су се враћали са Конфуцијевом стипендијом (студијски боравак у Кини) и сјајним пласманима, искуствима и познанствима. Другопласирани такмичари одлазе као посматрачи такмичења на путовање од 20 дана, које пружа сјајну прилику да се упозна Кина, кинеска култура и усаврши језик.

(ФЕНА)

Објави: