Почетна Вијести ДАНИ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА – Међународни научни скуп „Наука и стварност“

ДАНИ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА – Међународни научни скуп „Наука и стварност“

Међународни научни скуп „Наука и стварност“ свечано је отворен 22. маја на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. Скуп су отворили ректор Универзитета проф. др Милан Кулић и декан Факултета, проф. др Драга Мастиловић, након чега је Њ. Е. Димитриос Папандреу, амбасадор Грчке у БиХ одржао пленарно предавање на тему «Грчко–српске устаничке везе у ослобођењу од османског ропства». Међународни научни скуп „Наука и стварност“ окупио је 170 учесника са 30 универзитета из цијелог свијета.

Декан Факултета Драга Мастиловић истакао је да се научни скуп, у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом одвија електронски, те изразио задовољство поводом велике међународне сарадње Факултета са признатим свјетским универзитетима.

„Задовољство нам је да су организатори овог Међународног научног скупа, поред Универзитета у Источном Сарајеву и Универзитет у Поатјеу (Француска), Универзитет „1. децембар 1918“ Алба Јулија (Румунија), Пекиншки Универзитет страних студија (НР Кина), Јарославски државни Универзитет П. Г. Демидов (Русија), Филозофски факултет Универзитета у Марибору (Словенија). Ово је заиста добра пракса и трудићемо се да у наредном периоду проширимо списак суорганизатора. Надамо се да ћемо већ наредне године бити у прилици да наше драге госте и пријатеље из иностранства угостимо у Палама, с обзиром да смо ове принуђени да радимо у онлајн формату  због епидемиолошких мјера”, истакао је декан Мастиловић. 

Амбасадор Грчке у БиХ Димитриос Папандреу изразио је захвалност организаторима конференције на указаној прилици да својим предавањем отвори овај значајан научни скуп, те додао да ће говорити о српско–грчким устаничким, политички, привредним и културним везама у 19. вијеку, а поводом  јубилеја 200 година устанка и ослобођења Грчке од Османског царства, као и о вјековној братској сарадњи два народа, српског и грчког, која се нарочито у доба ослобођења показала као суштинска за ослобођење Европе од Турака.

„Моје предавање везано је за велики јубилеј, 200 година од ослобођења Грчке од Турака, као и за сарадњу грчког и српског народа у великим пројектима ослобађања од ропства и борбе за независност оба народа. Подсјетио бих да су 1912. године грчка и српска влада, сарађујући међусобно, али и са другим владама, успјешно ријешили питање ослобођења европске територије од османског ропства, што је суштински утицало на развој Балкана и очување европских хришћанских вриједности у овом дијелу свијета“, истакао је на крају амбасадор Папандреу. Овогодишњи научни скуп међународног је карактера и по први пут је организован у сарадњи са партнерским универзитетима из иностранства. По први пут, у оквиру скупа организоване су секције на француском, кинеском, енглеском и грчком језику.

Објави: