Почетна Вијести ДЕЛЕГАЦИЈА УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ У ПОСЈЕТИ РУСКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ ДРУЖБЕ НАРОДА

ДЕЛЕГАЦИЈА УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ У ПОСЈЕТИ РУСКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ ДРУЖБЕ НАРОДА

Делегација Универзитета у Источном Сарајеву у саставу доцент др Синиша Берјан, проректор за науку, истраживање и развој УИС и доцент др Вишња Вишњевац, руководилац Катедре за русистику Филозофског факултета УИС посјетила је 21. марта 2019. године Руски универзитет дружбе народа у Москви.

Руски универзитет дружбе народа налази се на списку 21 универзитета у Руској Федерацији који су од националног значаја.

Састанку су присуствовали проректор за међународну сарадњу, проф. др Лариса Ивановна Јефремова, начелник одјељења за развој међууниверзитетске сарадње проф. др Габриел Алексејевна Мошљак, начелник одјељења за развој академских веза, Марија Курка, руководилац Катедре за руски језик и међукултурну комуникацију, проф. др Владимир Павлович Синјачкин, руководилац Катедре за онтологију и теорију познања и проф. др. Владимир Николајевич Белов.

Представници оба универзитета договорили су потписивање сарадње која обухвата мобилност студената и наставног кадра, што ће у значајној мјери утицати на повећање квалификације, заједничко учешће на научним пројектима, коауторске научне радове и објављивање истих у часописима Руске Федерације и Републике Српске, као и љетње школе за студенте оба универзитета.

Сарадња ће обухватати и долазак истакнутих руских научника који ће у Центру за руске студије одржати низ предавања и семинара на различите теме.

Представници делегације УИС уручили су руководству Руског универзитета дружбе народа комплет од четири књиге Горажданске штампарије, поводом јубилеја – пет стотина година од прве штампане књиге у Босни и Херцеговини.

 

Објави: