Почетна Вијести Обиљежен Дан и крсна слава Филозофског факултета

Обиљежен Дан и крсна слава Филозофског факултета

Филозофски факултет у Источном Сарајеву данас је на Палама свечено обиљежио Дан и крсну славу ове високошколске установе – Светог Јована Богослова, а обред ломљења славског колача предводио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Декан Филозофског факултета Драга Мастиловић истакао је да је ломљење славског колача врхунац манифестације „Дани Филозофског факултета”, коју су започели у петак, 18. маја, промоцијом 204 дипломирана студената, 37 мастера и три магистра наука.

„Имали смо низ манифестација којима смо обиљежавали Дане факултета. У суботу смо отворили научни скуп на којем је учествовало више од 150 учесника, затим вече српских пјесника”, изјавио је Мастиловић новинарима.

Он је рекао да су на Филозофском факултету ове године посебно радосни јер их је својим присуством удостојио митрополит Хризостом, те да се нада да ће Факултет и у наредном периоду наставити да ради успјешно.

Према његовим ријечима, Филозофски факултет има 17 студијских програма, око 1.700 студената, више од 150 запослених наставника и сарадника, тако да није само најзначајнији и највећи факултет у Источном Сарајеву, него представља замајац цијеле Сарајевско-романијске регије када је ријеч о култури, умјетности, привреди и демографским приликама.

Мастиловић је навео да данас није празник само Филозофског факултета, него празник и општине Пале и града Источно Сарајево.

„У претходном периоду постигли смо значајне успјехе када је ријеч о међународној сарадњи и мобилности студената. Студенти су у току академске године били на размјени на више Универзитета у Кини, Русији, Мађарској, Словенији, Француској, Шпанији”, навео је Мастиловић и додао да ће се трудити да се Факултет у наредном периоду развија и шири међународну сарадњу.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је декану, свим запосленим лицима и студентима славу Факултета и додао да је у оквиру манифестације било много важних догађаја.

Југовић је нагласио да је велика част и привилегија за општину Пале што има овакву високошколску установу, а сама чињеница да је митрополит Хризостом присуствовао ломљењу славског колача довољно говори о важности овог факултета.

Вјерском обреду и ломљењу славског колача присуствовало је свештенство Српске православне цркве, те бројни гости из јавног и политичког живота.

 

 
Објави: