Почетна Вијести Амбасадор НР Кине у БиХ у посјети Универзитету у Источном Сарајеву

Амбасадор НР Кине у БиХ у посјети Универзитету у Источном Сарајеву

Амбасадор НР Кине у БиХ г-дин Ђи Пинг посјетио је данас Ректорат Универзитета у Источном Сарајеву и том приликом уручио вриједну донацију од 120 књига за Катедру за синологију Филозофског факултета.

Вриједан поклон Амбасаде, између осталог, обухвата нове сетове модерних уџбеника за наставу, научне литературе, те сетова за калиграфију за студенте Катедре.

Амбасадор г-дин Ђи изразио је задовољство што је први пут посјетио Универзитет у Источном Сарајеву, истакавши да је на састанку било ријечи о међународној сарадњи ове високошколске установе са универзитетима у Кини.

„Врло је битан пројекат двојних диплома, јер је значајан за обје земље. Оваква врста сарадње, а посебно оваквих заједничких састанка и договора могу нас научити нечем новом и бољем. Надам се да ће оваква сарадња опстати и даље“, истакао је Њ.Е. амбасадор Ђи.

Амбасадор НР Кине у БиХ је руководству Универзитета у Источном Сарајеву честитао 30 година од оснивања Универзитета, напомињући да је то огроман успјех, те пожелио још много година успјешног рада и уручио пригодан поклон.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић истакао да је била част и привилегија угостити кинеског амбасадора, те изразио велику захвалност за вриједну донацију књига из 14 различитих области Катедре за синологију Филозофског факултета, напоменувши да ће то много значити студентима, будући да је тешко доћи до тих уџбеника.

Ректор је истакао да је ово била прилика и да се анализира рад Катедре за синологију Филозофског факултета, те да су се учесници састанка сагласили како су за 11 година постигнути импресивни резултати.

„Имамо фантастичну сарадњу са универзитетама у Кини и хвала тој земљи за сву подршку коју пружа Универзитету у Источном Сарајеву, Републици Српској, Србији, српском народу“, нагласио је ректор Кулић, напомињући да ова посјета представља наставак врло успјешне сарадње са кинеским универзитетима, која траје више од 10 година, а остварује се посредовањем Амбасаде Кине у БиХ.

Ректор је рекао да се мора кренути у реализацију иновативног програма издавања двојних диплома Универзитета у Источном Сарајеву са универзитетима из Кине, јер је пандемија вируса корона успорила тај процес, али није зауставила, те изразио увјерење да ће Универзитет врло брзо кренути у конкретну реализацију тог пројекта.

Он је навео да је други пројекат о којем је разговарано отварање Конфуцијеве учионице на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, на Катедри за синологију, како би се ученици основних и средњих школа ове регије припремали за студирање кинеског језика.

„Амбасадор је то лијепо примијетио, од свих споразума које Универзитет у Источном Сарајеву има потписане са универзитетима у свијету 10 одсто се односи на универзитете у Кини, а конкретна сарадња је много већа од тог процента“, нагласио је ректор Кулић и додао да је разговарано о унапређењу успјешне сарадње.

Данашњем састанку у Ректорату присуствовали су представници Амбасаде НР Кине у БиХ, руководства Универзитета у Источном Сарајеву, Филозофског факултета и Катедре за синологију.

Објави: