Почетна Вијести ДАНИ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА – Отварање „Центра за хеленске студије“

ДАНИ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА – Отварање „Центра за хеленске студије“

Центар за хеленске студије Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву званично је отворен 21. маја 2021. године, у просторијама Факултета, a циљ Центра је унапређење и јачање културолошких и научних веза грчког и српског народа.

Његова Екселенција амбасадор Грчке у БиХ Димитриос Папандреу изразио је наду да ће овај Центар оснажити сарадњу Универзитета у Источном Сарајеву са грчким универзитетима, као и сарадњу Републике Српске и Грчке.

„Активности Центра биће везане за организовање курса грчког језика и часова у вези са грчком филологијом. Надам се да ће студенати бити заинтересовани за изучавање  грчке културе и грчког језика, коју ће овај Центар промовисати. Центар ће организовати обиљежавање значајних датума и догађаја манифестацијама које  промовишу грчку културу, као што су  изложбе, промоције књига, дискусије, округли столови итд. Са свима онима који буду показали интересовање и љубав према грчком језику и култури, као и према учењу грчке историје и цивилизације, покушаћемо да остваримо још бољу и приснију сарадњу“, истакао је Папандреу.

Представник Хеленске фондације за културу у БиХ доц. др Владан Бартула нагласио је да је од великог значаја за Филозофски факултет и цијели Универзитет отварање Центра за хеленске студије.

„Циљ нам је да унаприједимо сарадњу са свим грчким образовним институцијама, универзитетима и центрима овог типа. Учинићемо све да ту сарадњу проширимо и на друге институције, друге образовне у културне центре и да помогнемо да се грчки језик и грчка историја, традиција, философија, књижевност и умјетност изучавају што више у Републици Српској и БиХ. Такође, обиљежавањем значајних датума, како за Грчку тако и за нас, трудићемо се да унаприједимо и наше вишевјековно пријатељство“, истакао је Бартула.

Амбасадор Папандреу, у оквиру прве званичне активности Центра за хеленске студије Филозофског факултета, уручио је награду амбасаде Грчке за најбољи есеј на тему „200 година од почетка грчког устанка 1821 – 1829“ студенту мастер студија историје Лазару Шкобу.

Отварању Центра за хеленске студије присуствовали су Њ. Е. амбасадор Грчке у БиХ Димитриос Папандреу са сарадницима, Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић са проректорима, градоначелник града Источно Сарајево Љубиша Ћосић, начелник општине Пале Бошко Југовић, амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан, гости из Ниша, Врања, Новог Сада, Београда, Бањалуке, Фоче, Сарајева, као и професори и студенти Универзитета у Источном Сарајеву.

Објави: